sok z buraka w szkalnce

Buraki to warzywa często niedoceniane w naszej kuchni — zasmażane nie tylko są pracochłonne czy ciężkostrawne. A gdyby tak zamiast nich przyrządzić pyszny i wyjątkowo zdrowy napój? Przepis na sok z buraka jest bardzo prosty, a korzyści z jego spożywania mogą zaskoczyć niejednego sceptyka. Sprawdź, jak zrobić zakwas, świeżo wyciskany sok i przekonaj się, po jakim czasie zauważysz pierwsze efekty!

Kluczowe punkty

  • Sok z buraków to bogactwo witamin A, C, K, z grupy B oraz żelaza.
  • Wspiera prawidłową pracę układu krążenia, reguluje poziom cholesterolu, poprawia trawienie i wspomaga funkcjonowanie wątroby.
  • Z buraków można przyrządzić świeży sok lub zakwas.
  • Sok nie jest wskazany osobom z niskim ciśnieniem oraz kamieniami nerkowymi.

Właściwości soku z buraka

Naturalny napój z buraków od lat cieszy się ogromną popularnością ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Jest bogaty w witaminy, minerały i inne składniki odżywcze, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Co go wyróżnia?

  • Wysoka zawartość witamin i minerałów — sok z buraków zawiera witaminy A, C, K, a także z grupy B (w tym kwas foliowy). Jest również bogaty w minerały takie jak żelazo, magnez, potas i mangan. Te składniki odżywcze s wspomagają chociażby układ odpornościowy, krążenie krwi oraz zdrowie skóry.
  • Przeciwutleniacze — warzywa takie jak buraki są bogate w betalainy, które nadają im charakterystyczny czerwony kolor. Przeciwutleniacze pomagają neutralizować wolne rodniki w organizmie, co może zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych.
  • Zawartość azotanów — to jedne z najważniejszych składników soku. Po spożyciu przekształcane są w tlenek azotu, który pomaga rozszerzać naczynia krwionośne, poprawiając przepływ krwi i obniżając ciśnienie.
  • Wysoka zawartość błonnika — sok jest jego bogatym źródłem, dzięki czemu może wspomagać zdrowie układu pokarmowego. Regularne picie zakwasu bądź też świeżo przyrządzonego napoju wspomoże prawidłową pracę jelit i zapobiegnie zaparciom.
  • Właściwości oczyszczające — zawarte w burakach przeciwutleniacze odpowiadają za lepsze procesy detoksykacyjne oraz wspierają zdolności wątroby do usuwania toksyn.

Spożywanie soku z buraka może przynieść zatem wiele korzyści — od wsparcia układu krążenia po poprawę wydolności fizycznej i detoksykację organizmu. To bomba witaminowa bogata w żelazo oraz witaminy z grupy B, więc warto przynajmniej raz na jakiś czas korzystać z jej wyjątkowych właściwości.

Tip: zobacz także preparaty na zaparcia dostępne w Aptece Rosa

kobieta robiaca sok z burakow

Kiedy i dlaczego warto pić sok z buraków?

Szereg właściwości dla zdrowia i lepszego funkcjonowania organizmu sprawia, że wiele osób włącza regularne picie soku z buraków czerwonych do codziennej diety. Bogactwo witamin i składników mineralnych sprawiają, że warto sięgać po ten napój właśnie w trosce o profilaktykę wielu chorób i jako element poprawiający stan zdrowia. Sok korzystnie wpływa m.in. na:

  • układ krążenia — obniża ciśnienie krwi;
  • obniżenie poziomu cholesterolu;
  • pracę wątroby i usuwanie toksyn z organizmu;
  • wydolność fizyczną;
  • trawienie;
  • odporność;
  • wygląd włosów i skóry;
  • przyspieszenie metabolizmu;
  • utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Sok z buraka warto stosować także jako naturalny środek wspomagający w walce z anemią, a to dzięki wysokiej zawartości żelaza, kwasu foliowego i witaminy C. Żelazo wspomaga produkcję hemoglobiny, podczas gdy kwas foliowy wspiera powstawanie czerwonych krwinek. Witamina C z kolei zwiększa przyswajalność żelaza z pożywienia.

Efekty picia soku z buraków — po jakim czasie są widoczne?

Regularne spożywanie soku z buraków przynosi liczne korzyści, ale czas, w jakim efekty stają się widoczne, zależy od indywidualnych cech organizmu oraz konsekwencji w jego spożywaniu. Zazwyczaj pierwsze pozytywne zmiany można zaobserwować nawet już po kilku dniach regularnego picia. Dzięki zawartości azotanów, witamin i minerałów, sok z buraków wspiera wydolność fizyczną, obniża ciśnienie krwi, wspomaga produkcję czerwonych krwinek, a także poprawia procesy detoksykacyjne w organizmie. Aby poznać w pełni wszystkie niezwykłe właściwości soku, zaleca się jego długotrwałe spożywanie — najlepiej przez kilka miesięcy. 

Przepis na świeży sok z buraka i na zakwas z buraków

Picie zarówno soku z kiszonych buraków, jak i świeżo wyciśniętego napoju ma swoje niewątpliwe zalety. Zakwas bogaty jest dodatkowo w probiotyki, a więc zawiera korzystne bakterie wspierające zdrowie jelit. Na sok z buraka kiszonego trzeba jednak poczekać — nie jest gotowy od ręki.

Przepis na sok z wykorzystaniem świeżych buraków

Składniki

  • 2-3 średniej wielkości buraki
  • 1 jabłko (opcjonalnie, dla smaku)
  • 1 marchewka (opcjonalnie, dla smaku)
  • kawałek imbiru (opcjonalnie, dla smaku)
  • sok z połowy cytryny (opcjonalnie, dla lepszego wchłaniania żelaza)
  • woda (opcjonalnie, dla rozcieńczenia)
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie do smaku)

Przygotowanie soku z buraka

  1. Warzywa i kłącze imbiru dokładnie umyj, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Wszystkie składniki wkładaj do sokowirówki lub wyciskarki wolnoobrotowej.
  3. Na koniec dodaj sok z cytryny, miód i dokładnie wymieszaj. Jeśli zajdzie taka potrzeba, sok z surowego buraka rozcieńcz odrobiną wody.

Tak przyrządzony napój najlepiej wypić od razu po przygotowaniu — najlepiej spożywać około 250 ml soku dziennie, czyli 1 szklankę.

Przepis na zakwas

Składniki

  • 1 kg buraków
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli na 1 l wody (kamiennej, niejodowanej)
  • woda (przegotowana, ostudzona)
  • kromka chleba razowego na zakwasie (opcjonalnie, przyspiesza fermentację)

Przygotowanie

  1. Buraki dokładnie umyj i obierz ze skórki.
  2. Na dnie czystych, wyparzonych i suchych słoików układaj kawałki warzyw, dodaj obrane ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie.
  3. Rozpuść sól w przegotowanej, ostudzonej wodzie. Na 1 litr wody przypada 1 łyżka soli.
  4. Zalej buraki solanką tak, aby były całkowicie przykryte. Jeśli używasz chleba, umieść go na wierzchu, co przyspieszy proces fermentacji.
  5. Szczelnie zakręć słoiki i pozostaw je na 5-7 dni w ciepłym miejscu.

A ile warto pić zakwasu z buraka każdego dnia? Zalecana dzienna dawka może się różnić w zależności od indywidualnych potrzeb, ale przyjmuje się, że spożywanie od 50 ml do 100 ml będzie bezpieczne i korzystne dla zdrowia, więc to mniej niż szklanka soku.