Żurawina
Naturalny antybiotyk, bogate źródło witaminy C, a także niezwykłe smaczny dodatek do herbaty, owsianki czy ciasta. Żurawina, bo o niej mowa, to wartościowy składnik, który warto regularnie przyjmować – także w formie tabletek żurawinowych. Z właściwości tego owocu warto korzystać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasza odporność jest znacznie osłabiona. Zobacz, czym wyróżnia się żurawina.
Żurawina – czym jest?
Żurawina to owoce krzewów z rodziny wrzosowatych, które wyróżniają się cierpko-słodkim smakiem. Z uwagi na to, że owoc ten ma w sobie naturalny konserwant, nazywany benzoesanem, jeszcze na długo po zerwaniu żurawina utrzymuje świeżość.
W przeszłości jej właściwości były doceniane w leczeniu przeziębień, anginy, stanów zapalnych. Warto wiedzieć, że żurawina była również lekarstwem na reumatyzm i problemy z pęcherzem.
Początki uprawy żurawiny na wielką skalę datuje się na pierwszą połowę XIX wieku. Żurawina ceniona była przez Indian Delaware. Stosowali oni ją nie tylko jako lekarstwo, ale także jako barwnik.
Działanie żurawiny na organizm
Zastanawiasz się, na co pomaga żurawina? Przyjrzyj się lepiej jej składowi. Dzięki temu odkryjesz właściwości żurawiny. Zacznijmy od tego, że owoce żurawiny to źródło flawonoidów, które są naturalnymi antyutleniaczami. Chronią one drobne naczynia krwionośne przed uszkodzeniami. Pozytywnie wpływają także na skórę, będąc naturalną barierą ochronną w przypadku szkodliwego wpływu promieniowania UV. Flawonoidy pozytywnie oddziałują na odporność organizmu, a także pomagają oczyszczać organizm z toksyn. Co ważne, flawonoidy ułatwiają przyswajanie witaminy C, a w składzie żurawiny znajduje się dużo tej witaminy. Witamina C zawarta w żurawinie wzmacnia odporność organizmu.
Żurawina to skarbnica proantocyjanidów, które mają znaczący wpływ na działanie serca, a przy tym ochraniają dolne drogi moczowe przed bakteriami.
Żurawina polecana jest także osobom z problemami neurologicznymi z uwagi na to, że zabezpiecza komórki nerwowe przed uszkodzeniem. Żurawina to źródło cennego błonnika, który usprawnia działanie układu pokarmowego i zapobiega zaparciom.
Żurawina – skarbnica witamin i minerałów
W tym owocu można znaleźć także szereg minerałów, wśród których wymienić należy: wapń, magnez, fosfor. Nie można też pominąć wartościowych witamin, między innymi tych z grupy B. Zalicza się tu takie substancje jak: kwas foliowy, ryboflawina, niacyna oraz tiamina. Owoc żurawiny to także skarbnica witamin A, K, E, czyli witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Warto zwrócić uwagę, że żurawina działa niczym delikatny środek do dezynfekcji jamy ustnej. Jej substancje aktywne pomagają w zwalczaniu bakterii przylegających do tkanek w ustach. Dzięki temu ryzyko zakażenia jamy ustnej spada.
W naszej aptece internetowej znajdziesz preparaty na bazie żurawiny. Są to np. tabletki z żurawiną, a także syrop żurawinowy. To ostatnie można dodać do herbaty albo do deserów, w znaczący sposób zmieniając ich walory smakowe oraz aromat. Już teraz poznaj lepiej nasze środki zawierające żurawinę.