Sok z żurawiny – właściwości i działanie
W medycynie ludowej żurawina jest ceniona od bardzo dawna. Najczęściej kojarzy się ją ze wspomaganiem zdrowia dróg moczowych, chociaż możliwości jej zastosowania jest znacznie więcej. Owoce żurawiny są bogactwem antyoksydantów, w tym polifenoli i flawonoidów, a poza tym zwierają wysoką dawkę witaminy C i witaminy E. Można w nich również znaleźć witaminy z grupy B, a także witaminę K oraz wiele innych cennych dla zdrowia składników.
Sok z żurawiny jest ceniony za swój atrakcyjny smak – jest jednocześnie lekko kwaśny i cierpki, a przy tym wyróżnia się bardzo atrakcyjną barwą. Ze względu na swój bogaty skład sok z żurawiny nie tylko wspomaga odporność, ale też wpływa korzystnie na drogi moczowe i kondycję skóry, a także na układ krwionośny, gospodarkę wapniową i procesy krzepnięcia krwi oraz kondycję kości i wiele innych układów organizmu człowieka.
Kto powinien pić sok z żurawiny?
Picie soku z żurawiny jest szczególnie zalecane w okresie większej podatności na infekcje sezonowe. Sprawdzi się zwłaszcza jesienią i zimą, by wspomagać odporność organizmu i zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób układu oddechowego. Dodatkowym wskazaniem do stosowania soku z żurawiny jest profilaktyka i wspomaganie leczenia infekcji dróg moczowych. Sok z żurawiny wspomaga utrzymanie prawidłowej kondycji zdrowotnej układu moczowego, a przy tym przyczynia się do ograniczenia namnażania groźnych bakterii w drogach moczowych, gdyż zawarte w nim proantocyjanidy utrudniają bakteriom osadzanie się na ściankach elementów układu moczowego.
Jak prawidłowo stosować sok z żurawiny?
Sok z żurawiny należy zawsze stosować zgodnie z zaleceniami podanymi na opakowaniu, a te mogą się nieco różnić zależnie od tego, jaki preparat wybierzemy. Zależnie od produktu sok z żurawiny można wypić po zmieszaniu z wodą lub w nierozcieńczonej formie. Ważne jest również prawidłowe przechowywanie otwartego soku z żurawiny – zazwyczaj zaleca się jego przechowywanie w lodówce przez czas nie dłuższy niż 21 dni.