Olej z ostropestu – właściwości
Ostropest plamisty to roślina, której prawdopodobnie nie trzeba przedstawiać nikomu, gdyż na rynku można znaleźć wiele produktów zawierających jej wyciąg, który stanowi składnik aktywny preparatu. Dostępny jest również olej z ostropestu. Jest to produkt, który szczególnie polecany jest w związku z zawartością sylimaryny do wsparcia zdrowia i funkcjonowania wątroby. Stosuje się go jako środek przyczyniający się do detoksykacji, ochrony i regeneracji komórek wątroby. Na wątrobie działanie oleju z ostropestu jednak się nie kończy, gdyż jest to produkt, który może dodatkowo wspomagać trawienie i oczyszczanie organizmu, a także ogólnie korzystnie wpływać na układ pokarmowy oraz jego funkcjonowanie. Może również przyczyniać się do stabilizacji poziomu cholesterolu i cukru w organizmie.
Kiedy stosować olej z ostropestu?
W aptece internetowej Rosa oferujemy szeroki wybór olejów z ostropestu – służymy również pomocą w wyborze odpowiedniego w danym przypadku. Stosowanie oleju z ostropestu, biorąc pod uwagę jego właściwości i działanie, przede wszystkim polecane jest osobom, które chcą wesprzeć swoją wątrobę i układ pokarmowy. Produkt może okazać się też pomocny, gdy kondycja wątroby jest osłabiona przez alkohol czy długotrwale przyjmowane leki, a także inne czynniki, które negatywnie wpływają na ten narząd.
Jaki olej z ostropestu wybrać i jak go stosować?
Na rynku można znaleźć oleje z ostropestu o różnych pojemnościach – wielkość opakowania warto dobrać do własnych potrzeb lub liczby osób, które będą korzystać z produktu. Zwykle jest to olej przeznaczony do bezpośredniego spożycia w niewielkich ilościach na zimno. Najlepszy dla pacjenta będzie olej z ostropestu tłoczony na zimno, gdyż proces ten pozwala zachować jak najwięcej cennych dla zdrowia właściwości produktów wyjściowych. Każdy olej z ostropestu musi być ponadto stosowany zgodnie z zaleceniami podanymi na opakowaniu – nie należy korzystać z niego, mając jakiekolwiek z podanych tam przeciwwskazań i zawsze należy trzymać się odpowiedniej dawki produktu. Najczęściej zalecane dawkowanie wynosi 1–3 łyżeczki oleju dziennie – można je np. dodawać do potraw podawanych na zimno.