Acerola, czyli bogactwo witaminy C. Poznaj jej właściwości

 

Acerola, a raczej jej owoce, są nieocenionym źródłem witaminy C. Zaledwie mała garść aceroli pokrywa dzienne zapotrzebowanie każdej dorosłej osoby na kwas askorbinowy. Jest tylko jeden problem. Acerola nie występuje naturalnie w Polsce, a na owoce na domowym drzewku musimy czekać ok. 3-4 lat. Na szczęście w dobrych aptekach i sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy ją w formie proszku i kapsułek. Warto! 

Acerola, czyli wiśnia z Barbados 

Acerola to krzew pochodzący z Wysp Kanaryjskich, ale naturalnie pojawia się także na terenie Ameryki Środkowej, Ameryki Południowej, Teksasu czy Meksyku. Właściwości prozdrowotne posiadają owoce tego krzewu, w środku których znajduje się kwaśny miąższ. Nic dziwnego więc, że acerolę nazywa się także gwiazdą medycyny naturalnej. Owoce zawierają nie tylko witaminę C, ale także inne witaminy i składniki mineralne.

Acerola to źródło witamin A i tych z grupy B (B1, B2) oraz składników mineralnych: magnezu, wapnia, potasu, fosforu, żelaza czy niacyny. Jej owoce zawierają również sporo antyoksydantów, które chronią organizm przed namnażaniem się szkodliwych wolnych rodników. Mowa o karotenoidach i antocyjanach wzmacniających odporność. To właśnie one odpowiadają też za barwę owoców. 

Co jeszcze skrywa w sobie acerola? Odrobinę tłuszczu, węglowodany oraz białko. Wszystko dla naszego zdrowia!

Właściwości prozdrowotne owoców aceroli

Wydaje ci się, że to cytryna posiada największą ilość witaminy C? Nic bardziej mylnego. Acerola przebija cytrusy nawet o 30 razy! Właśnie dlatego spożycie trzech owoców dziennie pokrywa dzienną dawkę zapotrzebowania na witaminę C. Warto wiedzieć, że najwyższą zawartość kwasu askorbinowego zawierają jej zielone owoce.

Acerola spożywana regularnie (także w formie kapsułek czy proszku dostępnego w aptekach) wzmocni odporność, zmniejszy uczucie zmęczenia oraz pozytywnie wpłynie na funkcjonowanie całego organizmu. Jako suplement diety powinni ją przyjmować wszyscy, którzy chcą zadziałać profilaktycznie przeciwko przeziębieniu czy różnego rodzaju infekcjom. 

Witamina C zawarta w aceroli obniży też poziom ciśnienia tętniczego we krwi, uszczelni naczynia krwionośne, wesprze proces produkcji kolagenu oraz pozytywnie wpłynie na pracę układu nerwowego. Na efekty nie trzeba długo czekać. Witaminy zawarte w owocach aceroli są bardzo łatwo przyswajalne. 

Zastosowanie aceroli

Z zalet aceroli korzystano już wieki temu. Owoce podawano w leczeniu schorzeń płuc, wątroby, w anemii czy w ospie wietrznej. Medycy wiedzieli również, że spożywanie aceroli wzmacnia odporność i niweluje pierwsze objawy przeziębienia

Owoce aceroli bardzo szybko schną, przez co stają się niezdatne do spożycia. Z ich zalet możemy korzystać jednak, łykając kapsułki ze sproszkowaną acerolą w składzie. Tego rodzaju suplementy mogą być spożywane nawet przez osoby z cukrzycą. Producenci nie dodają do nich bowiem substancji słodzących. 

W sklepach ze zdrową żywnością oraz aptekach znajdziemy również soki i tabletki do ssania z aceroli.

Acerola, oprócz zastosowania w medycynie naturalnej, wykorzystywana jest również w kosmetyce. Ekstrakt z owoców krzewu znajdziemy w wielu odżywczych kremach i maseczkach do twarzy. To dzięki zawartemu w aceroli beta-karotenie kosmetyki opóźniają pojawienie się zmarszczek, leczą trądzik oraz zmniejszają przebarwienia skórne. 

Acerola – przeciwwskazania

Czy acerola jest dla każdego z nas? Jak najbardziej tak. Warto jednak pamiętać, by nie poddawać jej obróbce termicznej (np. gotowaniu), która niszczy właściwości prozdrowotne owoców. Sproszkowaną acerolę warto natomiast dodawać do deserów, dżemów, napojów czy koktajli. 

Stosujesz inne suplementy diety bądź na stałe przyjmujesz leki? O chęci zastosowania aceroli poinformuj lekarza bądź dietetyka, który z tobą pracuje. Spożywanie aceroli może wchodzić w interakcje z innymi preparatami, a tym samym negatywnie wpływać na ich działanie.