Bardzo wiele osób ma problemy z wątrobą. Dowiedz się, jakie są ogólne zalecenia dietetyczne dla osób w chorą wątrobą, co można, a czego nie można jeść.
Chorób wątroby jest wiele i dlatego nie można mówić o jednej, idealnej dla każdego chorego diecie. W zależności od schorzenia wątroby zalecenia żywieniowe mogą się różnić, dlatego ZAWSZE warto skontaktować się z dietetykiem klinicznym i wraz z nim skonstruować odpowiedni jadłospis. Inne będzie menu np. dla osób z chorą wątrobą i dobrą tolerancją tłuszczu, a inne dla osób z ograniczoną tolerancją. Istnieją jednak ogólne zalecenia przygotowane przez dietetyków z Instytutu Żywienia i Żywności, które na potrzeby tego artykułu nazwiemy „dietą wątrobową”.
Jedno jest pewne dieta wątrobowa, podobnie jak inne diety, powinna być lekkostrawna i dobrze zbilansowana.
Dieta wątrobowa – produkty zakazane
Osoby z chorą wątrobą powinny wykluczyć ze swojego menu produkty bogate w błonnik oraz wzdymające, a więc warzywa kapustne, cebulowe, strączkowe, a także niektóre owoce, np. śliwki, gruszki czy czereśnie. Na liście produktów niewskazanych znalazły się również: ostre przyprawy, ciemne pieczywo, tłuste mięso i wędliny, smalec, twarde margaryny, niektóre warzywa, np. seler, buraki. Niewskazane są również napoje gazowe, mocne napary (np. herbata, kawa, kakao) oraz alkohol. U osób z ograniczoną tolerancją tłuszczu niewskazane są również tłuste sery, jaja, tłuste ciasta i torty, a także czekolada. Warto również unikać żywności mocno przetworzonej, np. konserw.
Osoby z chorą wątrobą powinny pamiętać też o ogólnych zaleceniach dotyczących przygotowania posiłków i ich spożywania. Po pierwsze, powinny unikać potraw smażonych lub pieczonych w tłuszczu (najlepiej jeść produkty gotowane, przygotowywane na parze lub duszone bez tłuszczu), a także mocno smażonych. Po drugie, powinny jeść 5 razy dziennie, ale posiłki powinny być małe objętościowo. Należy też pamiętać o odpowiednim nawodnieniu.
Ważne! Osoby z chorą wątrobą powinny unikać fruktozy, znajdującej się m.in. w owocach oraz miodzie.
Dieta wątrobowa – produkty wskazane
Osoby, które mają chorą wątrobę, mogą jeść (o ile nie mają jakiś nietolerancji pokarmowych), np. chude wędliny i mięso, chudy nabiał, młode i soczyste warzywa, dojrzałe i soczyste owoce, chleb pszenny, bułki. Z przypraw polecane są zioła, np. pietruszka, koperek, majeranek, a także sok z cytryny.
Ważne! Osoby z chorobami wątroby powinny bardzo ściśle współpracować z lekarzem oraz dietetykiem, którzy będą stale monitorowali postęp choroby i na bieżąco reagowali na ewentualne problemy zdrowotne. W przypadku chorób wątroby nie warto leczyć się na własną rękę, bo to może prowadzić do pogorszenia stanu zdrowia.