Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego, że zdrowe odżywianie jest kluczowe w utrzymaniu dobrego zdrowia, dlatego wybierają produkty naturalnie bogate w składniki odżywcze. Jednym z takich produktów są buraki. Są to warzywa korzeniowe, których cena jest niewielka, a walory smakowe i zdrowotne – bardzo duże. Szczególnie polecane jest picie soku z buraka, co może korzystnie wpływać na funkcjonowaniu organizmu i na jego kondycję zdrowotną. Dowiedz się, dlaczego warto pić sok z buraka.

Sok z buraka – skąd jego popularność?

Burak jest warzywem niedocenianym, tymczasem jest on cennym źródłem ważnych dla organizmu składników. Warto urozmaicić nim swoje menu, gdyż jest warzywem nie tylko tanim i uprawianym w Polsce, ale również smacznym i niskokalorycznym, a przy tym bardzo zdrowym. Każdy miłośnik zdrowego odżywiania zapewne słyszał wiele o dobroczynnym działaniu soku z buraka na organizm. Faktem jest, że to jedna z najbardziej polecanych form spożywania tego cennego warzywa. Sok z buraka pozyskuje się z surowego lub kiszonego warzywa. Ma on zwykle ziemisty smak, który można zneutralizować, dodając do niego różne dodatki, np. pomarańczę, jabłko, marchewkę, seler, imbir, natkę pietruszki, czosnek lub ulubione przyprawy. Wszystko zależy od naszych upodobań smakowych.

Sok z buraka można zrobić samemu w domu lub kupić gotowy w sklepie. Te ostatnie zwykle są zrobione ze zwykłego buraka ćwikłowego. Zdaniem dietetyków najlepsze są jednak soki z buraka kiszonego, bo w procesie fermentacji powstaje wiele cennych kultur bakteryjnych, które mają dobroczynny wpływ na florę jelitową (poprawiają pracę układu pokarmowego). W zakwasie buraczanym jest również bardzo wysoka dawka witaminy C, a także wielu innych ważnych składników.

Sok z buraka – w jaki sposób szybko zrobić go w domu?

Na rynku znaleźć można wiele gotowych soków z buraków, jednak warto wiedzieć, że przygotowanie soku w warunkach domowych wcale nie jest trudnym czy czasochłonnym zadaniem. Decydując się na przygotowywanie soku z buraków w warunkach domowych, warto zaopatrzyć się w warzywa ze sprawdzonego źródła – najlepiej z uprawy ekologicznej. Jak przygotować surowy sok z buraka? Wystarczy umyć, obrać i pokroić buraki na mniejsze kawałki, a następnie włożyć je do sokowirówki. Jeśli nie mamy tego urządzenia w domu, możemy pokroić buraki na jeszcze mniejsze kawałki, dodać wody i zblendować. Przygotowany sok można pić w czystej postaci lub dodać do niego ulubione dodatki. Jak pić sok z buraka przygotowany w ten sposób? Można pić go w formie nierozcieńczonej lub po rozcieńczeniu wodą lub naturalnym sokiem owocowym bądź warzywnym. Sok z buraka najlepiej pić bezpośrednio po przygotowaniu, gdyż wówczas ma najwięcej cennych właściwości.

Jak przygotować sok z kiszonych buraków?

Innym sposobem na sok z buraka jest skorzystanie z buraków kiszonych. Jego przygotowanie również nie jest trudne, jednak może zająć nieco więcej czasu, gdyż wcześniej buraki trzeba będzie ukisić. Warto jednak wygospodarować ten czas, gdyż sok z kiszonych buraków jest szczególnie polecany ze względu na swoje cenne właściwości zdrowotne.

Jak przygotować kiszone buraki na sok? Umyty kilogram buraków należy obrać i pokroić w kostkę, a następnie ułożyć w dużym słoiku wraz 5 ząbkami czosnku, odrobiną ziela angielskiego i liści laurowych. Całość trzeba zalać ostudzoną przegotowaną wodą z solą (2 l wody + 2 łyżki soli), pilnując dokładnego przykrycia buraków, a następnie dodać odrobinę wody z kiszonych ogórków. W tej postaci należy pozostawić słoik na około tydzień w zaciemnionym miejscu. Gotowy sok można pić, a jego nadmiar po przecedzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce. Buraki kiszone dodatkowo sprawdzą się jako element surówek. Najbardziej polecany jest sok z buraka na czczo, gdyż wówczas korzystnie wpłynie on na pracę jelit oraz na trawienie. Warto pić go regularnie, nawet kilka razy w tygodniu.

Sok z buraka – co zawiera?

Czerwone buraki należą do warzyw nie tylko bardzo smacznych, ale przede wszystkim bogatych w szereg cennych dla zdrowia składników. Szczególnie polecane są buraki na surowo oraz buraki kiszone, gdyż to właśnie one stanowią bogactwo witamin i składników mineralnych. Dlaczego warto pić sok z buraków? Oto kilka najważniejszych zalet buraków:

  • zawierają cenne dla zdrowia witaminy, m.in. witaminę C, witaminę B6, foliany, witaminę A, witaminę E, witaminę B1, witaminę B2 i niacynę,
  • zawierają cenne dla zdrowia składniki mineralne, w tym żelazo, miedź, cynk, magnez, wapń, sód, potas i fosfor,
  • są bogatym źródłem przeciwutleniaczy – betalain, a także karotenoidów, glikozydów oraz kwasów organicznych (m.in. jabłkowego, cytrynowego, winnego i szczawianowego),
  • są bogatym źródłem błonnika pokarmowego.

Sok z buraka – dlaczego warto go pić?

W związku ze swoim bogatym składem sok z buraka może korzystnie wpływać na funkcjonowanie całego organizmu. Nie bez powodu jest chętnie pity przez miłośników zdrowego odżywiania. Sok z buraka pomaga:

  • obniżyć ciśnienie krwi,
  • opóźnić rozwój demencji, a nawet jej zapobiec,
  • w utracie zbędnych kilogramów, bo reguluje apetyt i pomaga pobudzić perystaltykę jelit,
  • w obniżeniu poziomu cholesterolu,
  • w leczeniu stanów zapalnych w organizmie,
  • w gojeniu się ran,
  • zapobiec niedokrwistości lub wspiera jej leczenie, bo zawarte w nim składniki biorą udział w procesie tworzenia czerwonych krwinek,
  • usuwać z organizmu toksyny i tym samym chronić wątrobę przed ich działaniem,
  • obniżyć ryzyko zachorowania na nowotwory,
  • wzmocnić układ odpornościowy,
  • łagodzić napięcia nerwowe i stres dzięki zawartości witamin z grupy B,
  • poprawić florę bakteryjną w jelitach i tym samym wesprzeć pracę układu pokarmowego,
  • zmniejszyć ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego (m.in. udaru mózgu czy zawału serca),
  • łagodzić kaszel – zarówno suchy, jak i mokry,
  • poprawić wygląd skóry,
  • spowolnić procesy starzenia się organizmu.

Sok z buraka w ciąży – dlaczego warto go pić?

Sok z buraka jest szczególnie polecany kobietom w ciąży, bo wspomaga utrzymanie prawidłowego stężenia kwasu foliowego w organizmie. Jest on niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu, a także wspomaga odpowiednie wykształcenie cewy nerwowej. Sok z buraka w ciąży warto pić również z tego powodu, że przynosi on znaczną ulgę przy problemach z zaparciami, a poza tym może przynieść ukojenie przy zgadze. Poza tym w ciąży łatwo o anemię, dlatego picie soku z buraka jest polecane tym pacjentkom, które mają duże ryzyko niedokrwistości. Dodatkowo jest to ważny element profilaktyki chorób i wzmacniania odporności ciężarnej. Również w przypadku infekcji w ciąży pomocny może być sok z buraka. Jest to szczególnie pomocne, gdyż kobiety spodziewające się dziecka w przypadku infekcji często nie mogą stosować wielu popularnie przyjmowanych leków.

Jednak jeśli pacjentka ma wysokie ryzyko cukrzycy ciążowej lub już potwierdzono u niej tę przypadłość, prawdopodobnie będzie musiała zrezygnować z soku z buraka, gdyż ten może przyczyniać się do zwiększenia stężenia glukozy we krwi. Najlepiej jest indywidualnie omówić wspomnianą kwestię z lekarzem.

Czy sok z buraka można podawać dzieciom?

Buraki można wprowadzać do diety dziecka dość szybko, gdyż jest to warzywo lekkostrawne i zazwyczaj znajduje się w jednym z początkowych etapów rozszerzania dziecięcej diety. Warto również podawać dziecku sok z buraka, zwłaszcza biorąc pod uwagę jego cenne dla zdrowia właściwości. Jeśli chcemy przygotować sok z buraka dla dzieci, koniecznie powinniśmy znaleźć dobre źródło buraków, aby mieć pewność, że są one jak najmniej zanieczyszczone. Najlepiej postawić na buraczki z własnego ogródka lub z upraw ekologicznych. Dzieciom nie podajemy też dużych ilości soku z buraka, gdyż może on mieć działanie przeczyszczające, a poza tym może obniżać ciśnienie krwi. Maluchom nie damy zatem szklanki soku z buraka, a np. 1–2 łyżek soku z kiszonych buraków, gdy dziecko ma rok, stopniowo zwiększając podawaną ilość, gdy dziecko rośnie.

Sok z buraka – kto nie powinien go pić?

Długo można wymieniać, na co jest dobry sok z buraka, jednak trzeba też wiedzieć, że ma on przeciwwskazania. Sok z buraka ma wiele działań prozdrowotnych, ale w pewnych sytuacjach należy zrezygnować z jego picia lub skonsultować jego stosowanie z lekarzem lub dietetykiem. Chodzi o:

  • osoby mające niskie ciśnienie lub biorące leki na obniżenie ciśnienia tętniczego, bo może to prowadzić do niedociśnienia,
  • osoby cierpiące na dnę moczanową, kamicę nerkową lub reumatyzm, bo w burakach są niebezpieczne dla nich szczawiany,
  • osoby z cukrzycą, bo wypicie soku z buraka może zwiększyć stężenie glukozy we krwi.

Ważne! Soku z buraka lepiej nie pić przed badaniem moczu, ponieważ może on zabarwić mocz na kolor czerwony.