Zgaga to częsta dolegliwość pojawiająca się u wielu ludzi niezależnie od wieku i płci. Uporczywe pieczenie w klatce piersiowej może z powodzeniem utrudniać codzienne funkcjonowanie. Na szczęście możemy z tym walczyć. Poznaj domowe sposoby na zgagę, które naprawdę działają!
Zgaga, czym jest?
Zgaga to dolegliwość powodująca nieprzyjemne pieczenie w okolicy przełyku i mostka. Jakie są przyczyny pojawienia się zgagi? Bezpośrednią przyczyną jest refluks żołądkowo-przełykowy. U osoby zmagającej się ze zgagą dochodzi do cofania się soków żołądkowych do przełyku.
Zgaga pojawia się także wskutek niedokładnego przeżywania pokarmów i przepełnienia żołądka. Skarżą się na nią osoby z przepukliną rozworu przełykowego, wrzodami żołądka i dwunastnicy, cierpiące na niestrawność, a także osoby po antybiotykoterapii. Zgaga to też skutek nadużywania alkoholu i napięcia nerwowego.
Leczenie zgagi
Leczenie zgagi należy zacząć od wizyty u lekarza rodzinnego, a jeżeli przepisane przez niego leki nie działają, od wizyty u gastroenterologa. Zgaga może być bowiem objawem choroby nowotworowej. W takiej sytuacji leczenie będzie dopasowywane indywidualnie przez specjalistę. Zgagę leczy się lekami neutralizującymi kwasowość żołądka. Są one przepisywane na receptę.
Jeżeli jednak zgaga jest skutkiem złej diety, już sama zmiana swoich nawyków żywieniowych może pomóc. Leczenie zgagi to nic innego jak unikanie produktów, które nam szkodzą. Mowa tutaj o alkoholu, kawie i herbacie, cytrusach czy o smażonych potrawach. Warto też sięgać np. po napary i herbatki ziołowe.
Co pomaga? Domowe sposoby na zgagę
- napary
Domowe sposoby na zgagę to przede wszystkim picie naparów ziołowych. Pomoże też napar z korzenia świeżego imbiru. Wystarczy go wrzucić do szklanki i zalać gorącą wodą. Po 10 minutach napar niwelujący objawy zgagi będzie gotowy!
Kolejny przepis? Napar z kminu rzymskiego. Dwie łyżeczki ziarenek zalej gorącą wodą i poczekaj 10 minut. Podobnie działa napar z kopru włoskiego (znanego też pod nazwą fenkuł), kardamonu, cynamonu, anyżku czy prawoślazu lekarskiego.
- woda z sodą oczyszczoną
Kolejny domowy sposób na zgagę? Wypij szklankę wody z rozpuszczoną w niej łyżeczką sodu oczyszczonej. Soda zneutralizuje kwasy. Uwaga! Sody nie należy stosować zbyt często, ponieważ grozi to uszkodzeniem delikatnej śluzówki żołądka.
- musztarda
Dobrym sposobem na zgagę jest też połknięcie łyżeczki musztardy. Dlaczego? Musztarda wykazuje alkaliczne właściwości neutralizujące kwasy. To jednak tylko chwilowa pomoc.
- mleko
Zniwelujesz zgagę, pijąc również szklankę ciepłego mleka, które obniża kwasowość treści żołądka. Jak jednak wskazują lekarze, jest to ulga tylko na 20 minut. W niektórych przypadkach mleko może też zaszkodzić. Dzieje się tak, ponieważ żołądek zacznie trawić tłuszcze, cukry i białka, które zawiera mleko.
- migdały
Właściwości zobojętniające kwas żołądkowy mają także migdały, które są polecane na zgagę pojawiającą się w ciąży. Już garść migdałów pozwoli na pozbycie się uporczywego pieczenia w klatce piersiowej.
- siemię lniane
Ostatnia propozycją jest siemię lniane zalane wrzątkiem. Ten specyficzny napój nie tylko wpłynie na zgagę, ale i osłoni śluzówkę przed szkodliwym, drażniącym działaniem kwasów żołądkowych.
Refluks żołądkowo-przełykowy
Zgaga, jeśli jest skutkiem refluksu żołądkowo-przełykowego, to ciężka choroba, która wymaga leczenia. Oprócz stosowania leków neutralizujących kwasy żołądkowe, warto pamiętać np. o tym, by nie spać na brzuchu bądź nie schylać się od razu po zjedzeniu posiłku.
Osoba cierpiąca na zgagę nie powinna też jeść dużych porcji. Lekki posiłek spożywany pięć razy dziennie w zupełności wystarczy. Nie należy także jeść przed snem.