Winorośl Północy – tak kiedyś nazywano agrest. Owoc o niezwykłych składnikach odżywczych i wielu prozdrowotnych właściwościach. Sprawdź, dlaczego warto włączyć owoce agrestu na stałe do swojej diety.
Krzewy agrestu są dość powszechne w południowej i środkowej części Europy, na Kaukazie oraz w północnej Ameryce i Afryce. Osiągają wysokość 1,5 m. W Polsce są rośliną uprawianą w przydomowych ogródkach oraz na działkach. Ich owoce są uważane za jedne z najzdrowszych. Mogą być zielone, żółte lub czerwone. Mają szerokie zastosowanie w kuchni oraz przemyśle kosmtycznym.
Agrest – co zawierają jego owoce?
Owoc agrestu zawiera wiele witamin, m.in. witaminę C (prawie 28 mg w 100 g owoców), witaminę B6 (6 µg), witaminę A (290 IU) oraz witamina E (0,37 mg), a także kwas foliowy (6 µg), niacynę (0,3 mg), tiaminę (0,04 mg), ryboflawinę (0,03 mg). Jest bogaty również w składniki mineralne, takie jak: potas (198 mg w 100 g agrestu), fosfor (27 mg), wapń (25 mg), magnez (10 mg), sód (1 mg), żelazo (0,31 mg). Poza tym agrest zawiera również luteinę, pektyny, kwasy organiczne, tłuszcze, białko, węglowodany.
Dlaczego warto jeść agrest?
Jest kilka powodów, dla których warto spożywać owoce agrestu. Poniżej 8 z nich:
- Wspomagają pracę oczu – owoce agrestu zawierają spore ilości luteiny, która skoncentrowana jest głównie w skórce i miąższu. Działa ona jak naturalny filtr chroniący oczy przed promieniowaniem UVA oraz UVB, zapobiega ona również wielu chorobom oczu, m.in. zwyrodnieniu plamki żółtej.
- Wspomagają pracę serca – zawarte w agreście karotenoidy (luteina do nich należy) to przeciwutleniacze, które pomagają zapobiegać chorobom układu krążenia, chronią serce i naczynia krwionośne. Zawarty w owocach potas pomaga zmniejszyć ciśnienie krwi. Pektyny pomagają w walce z wysokim cholesterolem (usuwają z krwi „zły” cholesterol), poza tym pomagają pozbyć się soli metali ciężkich. Agrest ma też sporo rutyny – substancji, która uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne.
- Wspomagają stawy – owoce agrestu zawierają substancje, które mają właściwości przeciwzapalne i tym samym pomagają w łagodzeniu objawów zwyrodnienia stawów. Poza tym, ekstrakt z agrestu – co zostało udowodnione w dużym badaniu – pomaga zapobiegać osteoporozie oraz przyspiesza rekonwalescencję po złamaniach. Jest to możliwe dzięki zawartości wapnia i magnezu. Agrest ma też działanie moczopędne, pomaga usuwać nadmiar kwasu moczowego z organizmu i tym samym zapobiega występowaniu silnych bólów przy dnie moczanowej.
- Wspomagają trawienie – owoce agrestu (zarówno w postaci surowej, jak i kompotu z suszonych owoców) polecane są jako naturalny środek zapobiegający zaparciom i wzdęciom, bo mają delikatne działanie przeczyszczające. Poza tym, mają działanie moczopędne i żółciopędne, łagodzą stany zapalne żołądka i jelit. Wpływają korzystnie na przemianę materii i – co istotne – są niskokaloryczne, dlatego są polecane osobom na diecie oraz chorym na cukrzycę. Zawarte w owocach agrestu kwasy – jabłkowy i cytrynowy – wspomagają trawienie, poprawiają apetyt.
- Wspomaga pamięć i koncentrację – owoce agrestu zawierają spore ilości magnezu oraz witamin z grupy B, które mają bardzo pozytywny wpływ na układ nerwowy, koją i uspokajają, zmniejszają napięcie związane ze stresem. Poza tym korzystnie wpływają na pamięć i poprawę koncentracji.
- Zapobiegają zakwaszeniu organizmu – agrest zawiera substancje o działaniu alkalizującym i dzięki temu pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, minimalizując objawy zakwaszenia organizmu, takie jak senność, problemy ze skórą, osłabienie, podatność na infekcje.
- Wspomaga odporność – agrest dzięki bogatej zawartości witamin, zwłaszcza kwasu askorbinowego (czyli witaminy C), oraz minerałów, korzystanie wpływa na układ odpornościowy. Soki z agrestu poleca się osobom, mającym problem ze stanami zapalnymi gardła, przewlekłym kaszlem, a także zapadającymi na częste infekcje.
- Poprawiają wygląd skóry – owoce agrestu zawierają bardzo dużo przeciwutleniaczy i tym samym opóźniają procesy starzenia skóry, poprawiają jej wygląd, koloryt i kondycję. Poza tym, mogą być naturalnym peelingiem dla skóry, pozbawiając ją złuszczającego się naskórka. Wystarczy rozgnieść owoce agrestu i… peeling gotowy.
Czy wszyscy mogą jeść owoce agrestu?
Niestety nie. Ostrożność powinny zachować osoby, cierpiące na wrzody żołądka i dwunastnicy, zapalenie okrężnicy i jelit, a także mające chore, niewydolne nerki. W ich przypadku konieczna jest konsultacja z lekarzem.