Maleńkie ziarenka w kolorze brązowo-złotym mają niezwykłą moc i szereg właściwości leczniczych. To siemię lniane – nasiona lnu zwyczajnego. Chyba najpopularniejszy produkt stosowany w medycynie naturalnej i jeden z najdłuższą listą prozdrowotnych właściwości. Dlaczego warto je stosować?

Siemię lniane jest łatwo dostępne – można je kupić praktycznie w każdym sklepie spożywczym, a także w sklepach ze zdrową żywnością, zielarskich oraz aptekach. Występuje w dwóch postaciach: ziarnach oraz w formie zmielonej.

Co sprawia, że siemię lniane jest tak cennym produktem?

Ziarna siemienia lnianego zawierają wiele cennych dla zdrowia substancji, między innymi:

  • Błonnik pokarmowy – rozpuszczalny (około 20 proc.) i nierozpuszczalny (80 proc.). Oba są niezwykle ważne dla zdrowia. Ten rozpuszczalny pomaga w opróżnianiu żołądka i jelita, ten nierozpuszczalny zwiększa objętość mas kałowych i pomaga w wypróżnieniach (zapobiega zaparciom).
  • Lignany – należące do grupy fitoestrogenów. Te związki pełnią w organizmie wiele ważnych funkcji, m.in. pomagają zmniejszyć poziom złego cholesterolu LDL oraz glukozy we krwi, wspierają pracę układu hormonalnego oraz odpornościowego, hamując rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych.
  • Kwasy tłuszczowe omega-3 (kwas ALA) – te kwasy zmniejszają m.in. stany zapalne, redukują ryzyko miażdżycy oraz zakrzepów, wpływają pozytywnie na pracę mózgu i tym samym poprawiają pamięć. Mają działanie przeciwnowotworowe.
  • Witaminy, w tym witaminę C, witaminę B2, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę B12, witaminę A, witaminę D, witaminę E, witaminę K.
  • Składniki mineralne, takie jak: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, żelazo, miedź, cynk, mangan, selen.

To właśnie dzięki tym składnikom może mieć tak wszechstronne zastosowanie.

W jakich dolegliwościach pomaga siemię lniane?

Lista dolegliwości w jakich pomaga siemię lniane jest bardzo długa. My wymienimy tylko kilka z nich.

  1. Siemię lniane pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz poziom cukru we krwi i tym samym zmniejsza ryzyko chorób serca, układu krążenia oraz cukrzycy.
  2. Nasiona są pomocne w odchudzaniu – dają uczucie sytości i pomagają oczyszczać jelita m.in. z niestrawionych resztek pokarmu. Regulują wypróżnienia, pobudzają perystaltykę jelit.
  3. Zawarte w nasionach substancje śluzowe mają działanie osłonowe i ochraniają wewnętrzne ściany przewodu pokarmowego, dlatego polecane są do stosowania przy podrażnieniach oraz nieżycie żołądka i jelit.
  4. Pomagają regulować gospodarkę hormonalną w organizmie, zmniejszają ryzyko chorób hormonozależnych, m.in. raka jajnika czy raka piersi.
  5. Mają silne działanie antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe.
  6. Pomagają w zwiększeniu wilgotności śluzówki, np. przy suchym kaszlu. Picie napoju z namoczonych ziaren siemienia lnianego poleca się osobom pracujących dużo głosem, nauczycielom czy śpiewakom.

W jakiej postaci siemię lniane najlepiej spożywać?

Najzdrowsze są ziarna siemienia lnianego. Postać zmielona tego produktu jest pozbawiona kilku cennych dla zdrowia składników, przede wszystkim błonnika i kwasów omega-3.

Ziarna można dodawać do sałatek, owsianek, pieczywa czy ciast, a nawet gulaszu warzywnego. Można też je zalać wodą (pęcznieją wtedy i otaczają się śluzem) i zrobić z nich napój o konsystencji kisielu. Co ciekawe – w tej postaci, czyli kisielu – idealnie zastępuje jajka, tak samo dobrze wiąże ze sobą składniki.

Kto nie powinien spożywać siemienia lnianego

Uważa się, że siemię lniane (ziarna lnu) są bezpieczne dla zdrowia. Jednak są pewne grupy osób, które powinny zachować szczególną ostrożność. Chodzi m.in. o kobiety w ciąży oraz karmiące piersią (ze względu na lignany oraz glikozydy cyjanogenne), a także o osoby cierpiące na silne zaparcia, choroby zapalne lub autoimmunologiczne jelit.

Ważne! W przypadku pojawienia się wzdęć, bólu brzucha, nudności, zaparć czy biegunki, skontaktuj się z lekarzem, który podejmie decyzję, czy możesz ten produkt nadal stosować.

Jak przygotować napar z siemienia lnianego?

Jedną dużą łyżkę siemienia lnianego, zalej gorącą wodą i odczekaj 20 minut. Po tym czasie możesz wypić powstały napój. Możesz do niego dodać trochę soku z cytryny dla poprawy smaku. Napar, a właściwie odwar, możesz pić bez ziaren lub z ziarnami.

Siemię lniane - najczęściej kupowane: